Проща до Меджугор’є – місця, де небо торкається землі

З 21 по 27 червня 2021 року відбулася парафіяльна проща до Меджугор’є на 40-ву річницю об’явлень Богородиці. Група паломників налічувала 50 осіб з Суховолі.

Першою зупинкою прочан був Марійний санктуарій “Вепріч”, де відправили молебень до Богородиці.

Вепріч (Vepric)- хорватське святилище, присвячене Лурдській Богородиці, заснував в 1908 єпископ Юрай Царіч (Juraj Carić) / 1867 – 1921 /, там же за його заповітом він і похований. Природна печера так само, як і навколишній ландшафт, сформований пагорбами дуже нагадує прочанам знамените святилище Лурд у Франції, де в 1858 році чотирнадцятирічній місцевій жительці Бернадетт Субіру з’явилася Богородиця. У святилищі Вепріц облаштована каплиця і ризниця з зовнішнім вівтарем, кілька сповідалень, духовний дім, прокладена Хресна дорога і стежки для процесій.Завдяки природній красі і тиші, святилище відвідується численними прочанами круглий рік.

Під час вільного часу наші паломники відпочивали на морі в Макарській рів’єрі.

Після цього ми приїхали в Меджугор’є. Першого дня наші паломники мали оглядову екскурсію з розповіддю про Меджугор’є. Відвідування церкви Св. Якова – покровителя усіх паломників, мироточивого Хреста, могили отця Славка Барбаріча – колишнього пароха Меджугор’я, що багато трудився для розвитку школи Марії. Молитва вервиці на горі об’явлень Подбрдо. Щодня паломники мали вечірню молитовну програму, яка розпочиналася з молитви на вервичці, далі Служба Божа та Адорація Найсвятіших Тайн.

Наступного дня наші парафіяни приєдналися до Маршу Миру, що простягався понад 13 кілометрів від прилеглого села до Меджугор’є.

Також, протягом паломництва ми мали змогу помолитися Хресну дорогу на горі Кріжевац, відвідати спільноту Ченаколо та помолитися вервицю на горі Подбордо з візіонером Іваном.

Наші паломники, окрім молитовної програми, мали змогу побувати на екскурсіях в місті Мостар та на водоспаді Кравіца. Мостар – одне з найрізноманітніших в етнічному плані міст Боснії та Герцеговини, воно розмістилося по обидва боки неймовірно красивої річки Неретви. Дві частини Мостару – хорватську (християнську) та боснійську (мусульманську) – з’єднує знаменитий Старий міст побудований у 1560-х роках, який занесений до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Ця поїздка залишить неймовірні відчуття в серці кожного. Відчуття Божої благодаті та ласк, які Богородиця зсилає на кожного, хто до неї приходить. Дякуємо Богу за такий благодатний час для нашої парафії!


Фотогалерея: