Відбулася проща «БОГ Є ЛЮБОВ» до Паре-ле-Моніаль

З 3 по 10 липня 2019 року відбулася перша проща під гаслом «Бог є Любов» до визначної святині вселенської церкви – Паре-ле-Моніаль (Франція) молитовної спільноти «Родина Найсвятішого Серця Ісуса» (РНСІ) Стрийської єпархії УГКЦ. Група паломників налічувала 52 особи з різних міст і сіл України (Суховоля, Ходорів, Великі Глібовичі, Київ, Стрий), об’єднаних бажанням доторкнутися  до першоджерела в почитанні Найсвятішого Серця Ісуса.

Першою зупинкою прочан була всесвітньо відома святиня Божого Милосердя в Кракові (Польща). Отець Ігор Головчак, духовний провідник нашої спільноти, попередньо домовився про екскурсію в цьому паломницькому центрі, яку провела сестра Аґнежка з Конгрегації сестер Милосердя Матері Божої. Вона розповіла, що свята Фаустина отримала послання від Ісуса Христа: «Прагну, щоб перша неділя після Великодня була святом Милосердя… Прагну дати повний відпуст душам, які висповідаються та приймуть св. Причастя в свято мого Милосердя… Хто в цей день приступить до Джерела Життя, той отримає цілковите відпущення гріхів і кар…». Як відповідь на заклик Христа у цьому об’явленні, святий папа Іван Павло ІІ 30 квітня 2000 року у Західному обряді встановив Свято Божого Милосердя, яке відзначається в першу неділю після Великодня. Приготуванням до цього свята повинна бути дев’ятниця, яка полягає у промовленні протягом 9 днів, починаючи з Великої П’ятниці по Світлу Суботу, вервиці до Божого Милосердя. Свята Фаустина, яка була проголошена святою  30 квітня 2000 року, втішалася даром передбачення майбутніх подій. Про одне з головних передбачень, що вона відкрила людству і яке становило усю мету її послання, вона говорить: «НЕЗВАЖАЮЧИ НА ЗЛІСТЬ САТАНИ, БОЖЕ МИЛОСЕРДЯ ТРІУМФУВАТИМЕ В УСЬОМУ СВІТІ І ЙОГО ВШАНОВУВАТИМУТЬ УСІ ДУШІ!». Сестра Аґнежка висловила жаль, що Україна дуже близько, а прочан до Божого Милосердя вельми мало. У цій великій базиліці є сім невеликих каплиць, одна з яких має назву Андрія Первозваного. Саме у цій каплиці наша паломницька група мала Святу Літургію, під час якої ми молилися за мир в Україні та припинення війни. Присутність святого Івана Павла ІІ відчувалась також і в місці об’явлення Марії Маргареті Алякок. У 1986 році, коли Папа прибув з паломництвом до святого місця, парафія заклала великий сад у 10 гектарів для прочан. В мультимедійному залі ми переглянули фільм про історію виникнення цього культу почитання, а в каплиці об’явлення мали першу Святу Літургію в українському обряді, під час якої молилися за кращу долю України та особисті наміри. Коло нетлінних мощей сестри Марії Маргарети просили про витривалість у молитовному служінні у РНСІ, прийняли нових членів та відновили посвяту Найсвятішому Серцю Ісуса.

Наступним місцем паломництва був Люрд – славетне місце об’явлення Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії святій Бернадетті. Усіх об’явлень Бернадетті було вісімнадцять, в яких Богородиця навчила нас молитися на вервиці, а також дала заклик: «Покута! Покута! Покута! Будеш молитися до Бога за грішників. За навернення грішників, будеш цілувати землю». На цей наказ відгукнулися багато християн. Цей жест покути і поцілунку землі проніс святий папа Іван Павло ІІ через ціле своє життя. Коли відслужилася Служба Божа в українському храмі, ми пішли до печери Массабієль та Люрдської купелі-басейну. Свята Бернадетта почула слова від Богородиці: «Ідіть до джерела, вмийте собі обличчя і напийтеся води». В цих басейнах люд Божий отримує оздоровлення, як тілесні так і духовні. Люрд має три базиліки: Непорочного Зачаття, Святої Вервиці, Святого Пія 10-го. Також прочани запалювали жертовні свічки, робили світлини коло Бретонського розп’яття та коронованої Богородиці. Зліва від базиліки починається Хресна дорога, де в 1885 році було поставлено привезений з Єрусалиму Хрест, в якому вмонтована часточка Хреста і на якому був розп’ятий Ісус Христос. Також запам’яталася ця проща пам’ятними культурно-просвітницькими екскурсіями у Празі та Венеції. Ми мали одноденний відпочинок на морі поблизу Венеції.

Хочу подякувати Богу за таке чудове паломництво, де було присутнє все: молитва, Літургія, пізнавальні екскурсії та неперевершене прочанство до трьох духовно визначних місць об’явлення: базиліка Божого Милосердя у Кракові, Паре-ле-Моніаль – базиліка Найсвятішого Серця Ісуса та Люрд.

Підготував Андрій Борсукевич.

PS. Велике спасибі о. Миколі Стручинському за духовний провід під час прощі та регіональному відповідальному за спільноту п. Марті Шот за допомогу в організації прощі.


Фотогалерея: