Червень – місяць коли молимося до Христа Чоловіколюбця

Набоженство до Серця Христового не нове. Воно зародилося ще у період становлення християнської релігії. Відколи Бог через воплочення Своє подарував нам Свою любов, відтоді розпочинається історія Його любові, а отже, і Його Серця”, – так написав у підручнику для священиків великомученик за Українську Греко-Католицьку Церкву Кир Григорій Хомишин.

Христос, об’являючись с.Маргариті Марії Алякок з 1673 року по 1675 рік, мав на меті проголосити та поширити через неї на цілий світ це нове набоженство. Перш ніж об’явитися с.Маргариті Марії Алякок і відкрити їй Своє Серце, наш Спаситель підготував її душу до такого великого діла. Це приготування полягало насамперед у тому, що Маргарита особливо дбала про чистоту серця і мала велику боязнь перед найменшим гріхом. Плодом цієї чистоти серця с.Маргарити став надзвичайний дар молитви і постійне єднання з Богом. Окрім того, вона повністю зреклася себе і всього земного, її душа звільнилася від усякого самолюбства та марнославства. Монахиня дійшла до такого ступеня самозречення, що все приємне і невинне для інших, стало для неї гірким та прикрим. Маргарита пройшла школу Хреста і полюбила терпіння та упокорення. Якось їй з’явився Спаситель у кривавому виді Своїх Мук і пророче вказав їй на Хрест, що сяяв красою найкращих квітів. Ісус почав зривати з нього квітку за квіткою, аж поки не залишилося жодної, натомість виднілося тільки повно терня і гострих кілець. Цей Хрест мав стати її дарунком, до того Хреста вона мала бути прибита, щоб згоріти в полум’ї любові. Це видіння наповнило душу Маргарити такою жадобою терпіння, що кожну годину вважала втраченою, якщо вона не принесла їй страждань. І тільки після цього Христос відкрив с.Маргариті Марії Алякок таїнства Свого Божого Серця. З-поміж них найголовнішими є три. Перше об’явлення відбулося у 1673 році на свято Євангелиста Йоана. Спаситель показав Маргариті Своє Серце і сказав, що більше не в змозі ховати в грудях полум’я Своєї любові до людей і хоче відкрити їм скарби Свого Серця, щоб врятувати їх від вічної загибелі. Саме безмірна любовХриста до людей стала джерелом мук і упокорень, котрі Він задля нас перетерпів.

У 1674 році під час другого об’явлення Маргарита почула від Спасителя сумні та гіркі нарікання на те, що люди невдячні Богові. Христос домагався винагородження від людей, тобто, щоб вони кожної першої п’ятниці упродовж дев’яти місяців приступали до св.Сповіді та св.Причастя, а кожного тижня з четверга на п’ятницю вночі цілу годину молилися на честь Його Серця, опущеного і страждаючого в Оливному Городі. Третє об’явлення Спасителя с.Маргариті відбулося у 1675 році, коли вона під час восьмиденного попразденства торжества Пресвятої Євхаристії молилася перед Найсвятішими Тайнами. Саме тоді Христос визначив предмет набоженства – Серце, запалене любов’ю до людей, і встановив першу п’ятницю для винагородження за гріхи. Під час цієї з’яви Ісус показав Своє Серце с.Маргариті та сказав: “Ось те Серце, що так сильно полюбило людей».
У цій обітниці Спаситель прирік, що правдиві почитателі Його Серця не помруть у стані смертельного гріха, а вийдуть з цього світу обдаровані освячувальною ласкою, яка дає людям право на небесне щастя.

Обітниці тим, хто почитає Пресвяте Серце Ісуса:

  1. Уділю їм усіх ласк для виконання обов’язків їхнього стану.
  2. Поверну взаєморозуміння роз’єднаним родинам.
  3. Втішу в усіх їх терпіннях.
  4. Моє Серце стане їм притулком на протязі життя, особливо у годину смерті.
  5. Зміцнюватиму їх у праці й поблагословлю усі їхні наміри й бажання.
  6. Грішники знайдуть у моєму Серці джерело й океан Милосердя.
  7. Байдужі стануть ревними.
  8. Ревні скоро підіймуться до високої досконалості.
  9. Щедро благословлятиму місце, де буде розміщений і вшанований образ мого Серця.
  10. Священикам дам силу зворушувати найбільш закам’янілі серця.
  11. Імена тих, котрі поширюватимуть це набоженство, будуть записані в моєму Серці, й ніхто вже не буде в силі їх звідти викреслити.
  12. У потоці милосердя Мого Серця обіцяю, що Моя всемогутня любов надасть ласки остаточного витривання всім тим, які приймуть святе Причастя в кожну першу п’ятницю на протязі дев’ять місяців підряд; вони не помруть без Моєї ласки і без прийняття святих Тайн, а Моє Серце стане для них безпечним притулком у ті останні хвилини.

У нашій церкві є традиція святкувати місяць червень на честь Серця Христового. Кожного вечора о 20:00 у храмі служиться Молебень до Христа Чоловіколюбця. Запрошуємо усіх бажаючих приєднатися до спільної молитви.