Великоднє послання духовенству, монашеству та вірним Стрийської єпархії УГКЦ

Христос Воскрес!

Улюблені в Христі браття і сестри!

Сьогодні «Бог і Отець від якого все і для якого – ми» (1Кор. 8.6) сподобив нас з вірою зустріти празник славного Христового Воскресіння. «Воскресіння день» є тріумфом чоловіколюб’я Триєдиного Бога та найвеличнішим об’явленням його справедливості і милосердя до людини. У Великодньому таїнстві досягає кульмінації вся історія спасіння світу. Від трагедії першого гріха наших прародичів вона прямувала до цієї Христової Пасхи. Бог Отець «примирив собі світ» (пор. 1 Кор. 5.19) хресною смертю свого Сина, а воскресивши його з мертвих він встановив з людством Новий Завіт непорушного миру і любові. Пасхальною перемогою Спасителя над гріхом та смертю, кожній людині є дана запорука сопричастя у новій дійсності – воскресінні мертвих та вічній єдності з Богом. Відтоді, силою Духа Воскреслого, людина вже є «новим створінням» (1 Кор. 5.17) та покликана благодаттю віри вносити пахощі вічності у кожен вимір особистого і суспільного життя.

Тому Великодній світанок є наповнений сяйвом майбуття, яке дає життю людини власну вартість і мету. Воскреслий Христос є ствердженням спасительного плану Божого Провидіння, згідно якого Творець кличе людину до життя, яке б не мало сенсу, коли б не несло у собі теж покликання до вічності. Дорогою до неї є сам Христос, котрий світлом свого воскресіння проникає до всіх закутків людського буття, щоб знищити там темряву гріха, омани та невірства. У Христовому воскресінні наш Небесний Отець заповідає нам не якесь загробне життя, але скасування самої смерті.

Воскреслий Спаситель, первісток померлих в якому оживуть всі (пор. 1Кор. 15.20-23), буде судити живих і мертвих по справедливості (пор. 1 Пт. 4.5; Дія. 17.31). Цей суд, на якому «обвинувачувачем» є людське сумління, вже триває. І допоки не винесений остаточний вирок, воно спонукає людину до покаяння, до звільнення з тенет власних пороків та до повернення на простір свободи. Це є простір взаємної любові Творця і створіння, простір їх обопільного себе дарування, де першим завжди є Господь. Він є Богом, який покірно і терпеливо очікує від людини відповіді, котрою, мов ключем, відкривається скарбниця його Милосердя. Цей ключ є простий, але завжди здатний відчинити замкнений на світанку людства вхід до Раю. Він звучить мов пароль: «Боже, милостивий будь до мене грішного».

Саме тому у Великодній перемозі Розп’ятого Спасителя над гріхом та смертю можемо мати участь лише через щире покаяння, навернення та праведне життя. Бо справжня Великодня радість є небесним скарбом чистих душ та вірних Богу сердець. Вона є печаттю вічного Божого миру та запевненням єдності з Воскреслим Христом, котрий завірив нас: «Я з вами по всі дні аж до кінця віку».

Вже сьомий рік наше святкування Великодня є затьмарене воєнною російською агресією. Пандемія коронавірусу теж торкнулася так чи інакше кожної людини. Та навіть ці трагедії не зупиняють буяння корупції та соціального хаосу у нашому суспільстві. А скільки розчарування приносять доленосні рішення, котрі приймаються очікуючи, що хтось, без нашої відповідальної участі, вирішить проблеми, які ми самі породили. Все це наслідки особистої та колективної байдужості за спільне майбутнє, породжені втратою живої віри у Христове воскресіння, та й у Бога в цілому.

Мусимо бути свідомі, що сатана продовжує війну, котру вже програв. Він намагається облудно підмінювати людині правду про Христове Воскресіння фальшивими ідеями самодостатності та вседозволеності. А людина без буттєвого закорінення у вірі в Христа, який є Воскресінням та Життям, здатна перетворити даний їй Творцем світ на пекло, а життя, як своє так і інших, у нестерпне прокляте існування.

Вірити у Христове воскресіння – означає праведно жити та вмирати з впевненістю у власне воскресіння. Тому ця віра завжди випробовується вірністю правді Євангелія та витривалістю в обороні справедливості і людської гідності. Господь кличе людину особисто до відданості у співділанні з ним. Лише поглянувши на сучасний світ очима віри, ми можемо об’явити, що навіть найбільша пітьма трагедій та фатального відчаю нездатна скрити спалахи заграви, що пробиваються з його глибин. Це промені надії, запалені Христовим воскресінням. А що вони там є, можемо не сумніватися, бо на те і вступив розп’ятий Спаситель до гробової безодні пекла, щоб звідти озорити все створіння світанковим сяйвом своєї слави та влади.

Воскреслий Господь є нашим оправданням та нашим миром, і лише він здатен наповнити радістю справжнього життя похмурі простори сучасності. Святкуймо Великдень як нашу відкритість у вірі до майбутнього, в якому воскресінням будемо остаточно здобуті Богом. Нехай благодать Воскреслого кріпить наші зусилля у протистоянні всім загарбникам та хворобам. Щоб бережені материнською опікою Пречистої Діви Марії, ми долали всі виклики сьогодення та спричинилися до помноження всякого добра для нашої Греко-католицької Церкви та нашого народу. Нехай мир та всяка утіха Христа Воскреслого завжди перебуває з усіма Вами.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

З Архиєрейським благословенням,

вл. Тарас Сеньків, О.М.
Єпарх Стрийський

Дано в місті Стрию
при катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці
у Великий вівторок, в день преподобної Марії Єгипетської,
14 квітня 2020 року Божого