Перша Сповідь та урочисте Святе Причастя на парафії св. Івана Богослова

У суботу 29 червня 2019 р. Божого на нашій парафії св. Івана Богослова відбулося свято Першої сповіді та Святого Причастя. Це свято вже котрий рік поспіль триває два дні. Цьогоріч до причастя приступило 40 дітей під проводом нашої незамінної сестри Маркіяни, яка протягом року готує їх до цього дня.

Одними з найважливіших подій у дитинстві є Перша Сповідь та Святе Причастя. Адже ми вперше починаємо спілкування з Богом і даємо Йому обітницю пройти свій життєвий шлях, сповідуючи християнські закони. Вся родина, у якій росте майбутній маленький християнин чи християнка, старанно готується до цієї хвилюючої події та чекає на неї з нетерпінням. Така подія буває лише раз у житті. Наймолодші стають повноправними християнами!

Перша Сповідь – це як перший у житті іспит. Яке це велике щастя- дитину привести до Сповіді і Причастя. Коли ще ніби маленька, але вже і не дитинча іде свідомо визначати свої гріхи. Вперше довелося аналізувати свої вчинки, вперше про них треба щиро-щиро розповісти священику, покаятися перед Богом. Діти розуміють, що священик – не прокурор і не суддя, а посередник між людиною і Богом. Він не буде карати чи судити дитину. А як нагородою стане для них святе Причастя. Чемні й уважні були під час Божественної Літургії, що засвідчувало відповідальне ставлення до події. З покорою із рук нашого пароха Ігора приймають Святе Причастя. Було помітно, що діти відчували велич свята, адже це – не лише білосніжні сукні на дівчатках та костюми на хлопчиках, але насамперед єднання з Господом. Віднині вони, як воїни Христові, мужньо захищатимуть віру, по-особливому нестимуть у своїх серцях вогник Божої Любові й Благодаті. Не менш трепетно почувалися рідні батьки, хрещені батьки, бабусі й дідусі, що зібралися в Церкві з святкової нагоди.

За традицією, яка існує в нашому храмі, кожен написав перелік своїх гріхів на аркуші паперу. Після сповіді, кинувши їх у спільну металеву посудину і відмовивши покуту, записки спалюються в знак того, що душі діточок звільняються від гріхів. Під час Святої Літургії діти прийняли Святе Причастя.

Традиційно, діти розказали вірші і привітали священиків, котрі сповідали їх, та свою духовну наставницю сестру Маркіяну. Наприкінці свого свята всі мали змогу зробити фотографії із священиками, хресними батьками, рідними…

У неділю вся громада урочисто зустрічала дітей з батьками, до храму їх ввів парох Ігор Головчак. Під час Божественної Літургії була виголошена окрема промова-наука для дітей першопричасників.

Хлопчики і дівчатка надовго запам’ятають день, коли прийняли Пресвяту Євхаристію, яка є найбільшим скарбом для безсмертної душі кожного християнина. Ми віримо, що у цих чистих дитячих серцях завжди палатиме вогник великої святої Божої любові. Що вони любитимуть і шануватимуть своїх рідних, вчителів, будуть взірцем служіння Богові, людям і нашій Україні.


Відео:

Фотогалерея: